nm ZELFPORTRET CEES VAN IJSSELDIJK

ZELFPORTRET
Olie op doek, 33 x 26 cm
Gesigneerd r.o. voor Frits van Cees v. IJsseldijk   
   

OVER CEES VAN IJSSELDIJK


Cees van IJsseldijk werd opgeleid aan de Academie voor Schoone Kunsten in Antwerpen en verhuisde na zijn afstuderen naar Amsterdam waar hij in 1935 een etage op het Singel vond. In datzelfde jaar werd hij lid bij kunstenaarsverenigingen De Brug en Sint Lucas, waardoor hij in contact kwam met o.a. (het werk van) leden als Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Kees van Dongen. In 1938 en 1939 exposeerde Van IJsseldijk samen met Lizzy Ansingh, Jan Sluijters en Jacob Dooijewaard in het Stedelijk Museum Amsterdam.
Met een vlotte, impressionistische toets schilderde hij portretten, landschappen, stillevens en stadsgezichten, waarbij zijn kleurgevoel door recensenten werd geprezen. Ook zijn etsen hebben iets intrigerends.

In de jaren na de bevrijding kwam Van IJsseldijk Frits van Gelder tegen, in wiens nalatenschap een talrijke hoeveelheid werken van de kunstenaar zou belanden. Door Van Gelders passie voor muziek, ballet en literatuur maakte Van IJsseldijk kennis met een nieuwe wereld. Vanaf 1952 deelden de heren de woning aan het Singel. Ze verhuurden hun etage soms enige tijd en reisden dan naar Frankrijk, Italiƫ, Marokko of Spanje waar er de hele dag geschilderd en gelezen kon worden.

Otto B. de Kat sprak lovend over Van IJsseldijks stadsgezichten, landschappen en portretten. Nationale roem voor zijn portretkunst verwierf Van IJsseldijk toen hij actrice Magda Janssens portretteerde, die grote triomfen vierde op het toneel en later ook in tv-series. Voor haar diamanten jubileum ontving zij van de Tilburgse schouwburg haar portret, gemaakt door Van IJsseldijk. Zijn impressie van de actrice haalde door het hele land de kranten en Van IJsseldijks naam werd vele malen gedrukt.

Het was Van IJsseldijk nooit te doen om roem of geld. Hij wijdde zijn leven aan de schilderkunst en was gelukkig zolang hij kon schilderen op de manier die hij mooi, echt en ontroerend vond. Streekmuseum Vredegoed nodigt u graag uit een kijkje te komen nemen in zijn wereld.